Terug
Gepubliceerd op 27/12/2023

Besluit  Gemeenteraad

wo 20/12/2023 - 19:00

Goedkeuring reglement betreffende de toekenning van een premie voor inbraakbeveiliging van particuliere woningen.

Aanwezig: Tom Vlaeminck, Voorzitter Gemeenteraad
Eddy Lust, Burgemeester
Renaat Vandenbulcke, Patrick Roose, Mieke Syssauw, Griet Vanryckegem, Virginie Breye, Kasper Vandecasteele, Angelique Declercq, Schepenen
Laurent Coppens, Caroline Bonte-Vanraes, Berenice Bogaert, Philippe Mingels, Herman Ponnet, Dorianne De Wiest, Stan Roose, Frederik Vandamme, Julie Roussel, Ruben Soens, Sylvianne Scherpereel, Eddy Vandendriessche, Alex Vanthournout, Lianna Mkrtchyan, Vincent Dumortier, Toon Demyttenaere, Jelle Van de Wiele, Jan Verbrugge, Dries Defossez, Jean Marie Lambrecht, Raadsleden
Eric Algoet, Algemeen Directeur
Verontschuldigd: Guy Blancke, Raadslid
Afwezig: Mattias Eeckhout, Raadslid
Bevoegdheid Orgaan

Decreet lokaal bestuur, artikel 40-41.

Juridische grond
  • Koninklijk Besluit van 20 juli 2022 betreffende de verlenging 2023-2024 van de strategische veiligheids- en preventieplannen 2020-2022
  • Beleidsplan en Meerjarenplan 2020-2025 Stad Menen:
    • Beleidsdoelstelling(BD1) 'Veilig Menen'
      • Actieplan AP0101 'Wij investeren in een intense samenwerking met alle lokale partners tussen preventie en repressie'
        • Actie A010104 - Wij blijven werken aan een strategisch veiligheids- en preventiebeleid
  • Beslissing Gemeenteraad dd. 09.11.2022 (ref. GR/2022/133) - Goedkeuring Lokaal Veiligheidsplan stad Menen
  • Beslissing Gemeenteraad dd. 30.01.2004  (dagordepunt 17) - Gemeentereglement betreffende de toekenning van premies ter aanmoediging van de beveiliging van woningen tegen inbraak. Wijzigingen. Goedkeuring.
Feiten Context en argumentatie

Naar aanleiding van het toevoegen van het inbraakpreventiepremiereglement aan de webpagina 'Huisvestingspremies' was er nood aan een verfrissing van dit reglement. Aan de hand van reglementen van andere lokale besturen en advies van de financiële dienst werd een nieuw reglement opgemaakt. 

De voornaamste veranderingen zijn de volgende:

  • Terminologie en definities geactualiseerd (diefstalpreventie in plaats van techno-preventie)
  • De mogelijkheid om van een premie te genieten om de 10 jaar in plaats van éénmalig
  • 2 maatregelen toegevoegd waarvoor men in aanmerking komt voor de premie
    • Tussendeuren met het doel één ruimte te segmenteren
    • Schrikverlichting (aangezien dit een organisatorische maatregel is)
  • Premie kan nu uitgekeerd worden op basis van facturen gemaakt tijdens de laatste 24 maanden voorafgaand de controle in plaats van 6 maanden
  • Artikel toegevoegd waarbij men het stadsbestuur niet aansprakelijk kan stellen voor het niet bekomen van de premie bij uitputting van beschikbare kredieten

Het gemeentereglement betreffende de toekenning van premies ter aanmoediging van de beveiliging van woningen tegen inbraak goedgekeurd in gemeenteraad van 30 januari 2004 wordt per 1 januari 2024 afgeschaft en vervangen door onderstaande reglementering.

Op voorstel van het college van burgemeester en  schepenen in zitting van 22 november 2023 ;

Publieke stemming
Aanwezig: Tom Vlaeminck, Eddy Lust, Renaat Vandenbulcke, Patrick Roose, Mieke Syssauw, Griet Vanryckegem, Virginie Breye, Kasper Vandecasteele, Angelique Declercq, Laurent Coppens, Caroline Bonte-Vanraes, Berenice Bogaert, Philippe Mingels, Herman Ponnet, Dorianne De Wiest, Stan Roose, Frederik Vandamme, Julie Roussel, Ruben Soens, Sylvianne Scherpereel, Eddy Vandendriessche, Alex Vanthournout, Lianna Mkrtchyan, Vincent Dumortier, Toon Demyttenaere, Jelle Van de Wiele, Jan Verbrugge, Dries Defossez, Jean Marie Lambrecht, Eric Algoet
Voorstanders: Tom Vlaeminck, Eddy Lust, Renaat Vandenbulcke, Patrick Roose, Mieke Syssauw, Griet Vanryckegem, Virginie Breye, Kasper Vandecasteele, Angelique Declercq, Laurent Coppens, Caroline Bonte-Vanraes, Berenice Bogaert, Herman Ponnet, Stan Roose, Frederik Vandamme, Julie Roussel, Ruben Soens, Sylvianne Scherpereel, Alex Vanthournout, Lianna Mkrtchyan, Vincent Dumortier, Toon Demyttenaere, Jelle Van de Wiele, Dries Defossez, Jean Marie Lambrecht
Tegenstanders: Philippe Mingels, Jan Verbrugge
Onthouders: Dorianne De Wiest, Eddy Vandendriessche
Resultaat: Met 25 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 2 onthoudingen
Besluit

Enig artikel: De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de toekenning van een premie voor inbraakbeveiliging van particuliere woningen goed als volgt:

DIENST VEILIGHEID EN SAMENLEVEN - REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN PREMIE VOOR INBRAAKBEVEILIGING VAN PARTICULIERE WONINGEN

Art. 1:
Binnen de perken van de beschikbare budgetten kan het college van burgemeester en schepenen een premie toekennen voor de installatie van preventieve maatregelen ter beveiliging van een woning gelegen op het grondgebied van de stad Menen.

Art. 2:
§1. Een ‘premie voor inbraakbeveiliging’ is een terugbetaling van een percentage van de gemaakte kosten voor aankoop en/of installatie van preventieve maatregelen ter beveiliging van woningen tegen inbraak, dit tot een bepaald maximumbedrag.
§2. Met woning wordt in dit reglement het huis of appartement bedoeld voor private huisvesting of handelspand, gelegen op het grondgebied van de stad Menen. Wat betreft handelspanden, gaat dit over private gedeelten van woningen waar een handelszaak is gevestigd of waarin een vrij beroep wordt uitgeoefend.
§3. ‘Organisatorische maatregelen’ zijn maatregelen die door iedereen kunnen worden toegepast. Deze zijn vaak kosteloos en zijn zo eenvoudig dat ze vaak over het hoofd worden gezien.
§4. ’Fysieke maatregelen’ zijn maatregelen die als doel hebben het verstevigen van gevelopeningen zoals ramen en deuren. Dit om het inbrekers moeilijker te maken hun slag te slaan.
§5. De Diefstalpreventieadviseur (DPA) is een door de gemeente aangewezen persoon die de opleiding diefstalpreventie heeft gevolgd en hiervoor erkend wordt door de FOD Binnenlandse Zaken.

Art. 3:
De toekenning van een premie voor inbraakbeveiliging heeft als doel personen te stimuleren en te ondersteunen om woningen daadwerkelijk en grondig te beveiligen om inbraken te voorkomen. De maatregelen moeten passen binnen een totale aanpak. Met ‘een totale aanpak’ wordt bedoeld dat de genomen maatregelen moeten bijdragen tot de beveiliging van het gebouw en moeten het risico van inbraak voor het hele gebouw verkleinen. Dit houdt in dat alle gevelopeningen zoals deuren, ramen, keldergaten, lichtkoepels, verluchtingsopeningen en garagepoorten die directe toegang verschaffen tot de woning moeten worden beveiligd zoals voorgesteld door de adviseur, die onder meer rekening houdt met de actuele modus operandi.

Art. 4:
§1. De premie wordt toegekend en uitbetaald aan de aanvrager. De aanvrager is: - of de huurder van de woning die er zijn domicilie heeft, - of de eigenaar van de woning.
§2. Er kan per woning slechts éénmaal een premie worden toegekend. Worden twee aanvragen onafhankelijk van elkaar ingediend, dan zal alleen de eerst ingediende aanvraag in aanmerking worden genomen.
§3. Een aanvrager heeft slechts éénmaal om de 10 jaar recht op de premie voor dezelfde particuliere woning. In uitzondering wordt een tweede premie toegekend aan woningen die het voorwerp zijn geweest van een inbraak(poging) en waarvoor vroeger reeds een premie werd toegekend mits overmaken van een pv-nummer.

Art. 5:
De premie bedraagt 25% van de aankoop- en/of installatiekosten, exclusief BTW, met een maximum bedrag van 250 euro per woning.

Art. 6:
§1. Voor een premie komen alle maatregelen in aanmerking die minimaal voldoen aan de voorwaarden die de adviseur tijdens het advies ter preventie van inbraak formuleerde.
§2. De maatregelen die in aanmerking komen, moeten gericht zijn op de verbetering van de organisatorische en de fysieke beveiliging van een woning. Het realiseren van een goede basisbeveiliging wordt vooropgesteld.
§3. Alle maatregelen ter beveiliging van gevelopeningen zoals deuren, ramen, keldergaten en garagepoorten die directe toegang verlenen tot de private woongedeelten komen in aanmerking voor subsidiëring
§4. Maatregelen ter beveiliging van garages en /of bijgebouwen, worden enkel mee in aanmerking genomen voor een premie indien de garage en/of bijgebouw is aangebouwd en er een directe toegangsdeur is tussen de garage/bijgebouw en de woning.
§5. Tussendeuren in een woning die extra beveiligd worden met het doel één ruimte te segmenteren en vertragend te werken komen ook in aanmerking.
§6. Schrikverlichting komt ook in aanmerking voor de subsidiering. Aangezien dit een organisatorische maatregel is.
§7. De premie wordt niet toegekend voor de installatie van elektronische alarmsystemen (camera’s, alarmen etc.)

Art. 7:
De procedure voor het bekomen van een premie voor inbraakbeveiliging is de volgende:
§1. Voorafgaand aan de aankoop en installatie van de beveiligingsmaatregelen vraagt men een advies ter preventie van inbraak aan de diefstalpreventieadviseur. De aanvraag voor een gratis advies gebeurt rechtstreeks bij de dienst Veiligheid en Samenleven.
§2. Van het advies wordt een verslag in tweevoud opgemaakt. Eén exemplaar is bestemd voor de aanvrager. Aan de hand daarvan kan hij de opgelegde beveiligingsmaatregelen uitvoeren of laten uitvoeren. Het andere exemplaar wordt aan het aanvraagdossier toegevoegd. De aanvrager krijgt 24 maanden de tijd na het advies om de aanbevolen beveiligingswerken uit te voeren. Van zodra de werken zijn uitgevoerd en de aanvrager over de nodige facturen beschikt, neemt hij contact op met de dienst Veiligheid en Samenleven voor een technische en administratieve controle
§3. De diefstalpreventieadviseur voert een technische en administratieve controle uit. De administratieve controle omvat een controle van de bewijsstukken, d.w.z. de facturen op echtheid controleren en vergelijken met de originelen, nagaan of de periode van aanvraag werd gerespecteerd. De technische controle omvat het ter plaatse nakijken of de beveiligingsmaatregelen die het voorwerp zijn van de premie-aanvraag daadwerkelijk zijn uitgevoerd en of het inbraak werend effect betrekking heeft op de volledige woning.
§4. De diefstalpreventieadviseur maakt een verslag op van de controle. Het verslag, de factuur en het advies betreffende het al dan niet toekennen van de premie worden overgemaakt aan het College van Burgemeester en Schepenen dat beslist over de toekenning van de premie. De aanvrager wordt op de hoogte gebracht van de beslissing. In geval van goedkeuring wordt de premie uitbetaald.

Art. 8:
De premie kan enkel worden uitgekeerd op basis van facturen gemaakt tijdens de laatste 24 maanden voorafgaand aan de datum van de controle.

Art. 9:
Wanneer de beschikbare kredieten zijn opgebruikt, kan een aanvrager die werken heeft uitgevoerd of heeft laten uitvoeren onder geen beding het Stadsbestuur aansprakelijk stellen voor het niet bekomen van de premie. De uitputting van de beschikbare kredieten wordt derhalve beschouwd als een geldige motivering door het Stadsbestuur om de toekenning te weigeren.

Art. 10:
Premies die worden uitbetaald op basis van een bedrieglijke aanvraag, zullen teruggevorderd worden ongeacht eventuele gerechtelijke vervolging.

Art. 11:
Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met het uitvoeren van dit reglement.

Art. 12:
De bekendmaking gebeurt overeenkomstig de bepalingen van artikelen 286, 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur door inschrijving in het gemeentelijk register der bekendmakingen en door publicatie op de gemeentelijke website.

Art. 13:
Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Art. 14:
Afschrift van dit gemeentelijk toelagereglement zal worden overgemaakt ter kennisgeving aan:
• De griffie provincie West-Vlaanderen (griffie@west-vlaanderen.be)

Art. 15:
Om actief gebruik van het Nederlands te promoten, gaat de subsidieontvanger het engagement aan om het belang van het gebruik van het Nederlands te erkennen bij de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten.

Art. 16:
Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2024 en vervangt het eerdere reglement dd. 30.01.2004 betreffende de toekenning van premies ter aanmoediging van de beveiliging van woningen tegen inbraak, dat aldus wordt opgeheven per 1 januari 2024.